Tuesday, May 20, 2014

အုန္းႏို ့ေခါက္ဆြဲ

အုန္းနုိ႔ ေခါက္ဆြဲ

အုန္းနုိ႔ ေခါက္ဆြဲ (ရေယာက္စာ)

မနက္စာ အုန္းနုိ႔ ေခါက္ဆြဲ ေလးပါ။ အုန္းနုိ႔ေခါက္ဆြဲ ခ်စ္သူ ေတြ သေဘာက်မယ္႔ ခ်က္နည္းေလးပါ။ ၀တ္ရည္ရဲ႔ ပထမဆံုး လက္ရာေလးမို႔ အားေပးၾကပါအုန္းေနာ္။ အိမ္သားေတြကေတာ႔ အရမ္းၾကိဳက္ၾကတယ္။ တခ်ဳိ႔ကလည္း အုန္းနုိ႔ေခါက္ဆြဲကို နုိ႔စိမ္းနဲ႔ ခ်က္တယ္။ ၀တ္ရည္ကေတာ႔ အုန္းနုိ႔နဲ႔ ခ်က္ထားတာပါ။ ခုပဲ လုပ္နည္းေလး ၾကည္႔ရေအာင္…
အုန္းနုိ႔ ေခါက္ဆြဲတြင္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • ေခါက္ဆြဲဖတ္ – ၄၀ က်ပ္သား
  • အုန္းနုိ႔နွစ္ – ၁၆၀ ဂရမ္
  • ၾကက္သြန္နီ – ၁၀လံုး (အလံုးေသးမ်ား အခြံႏႊာထားပါ)
  • ပဲအစိမ္းမွုန္႔ – ရ၀ ဂရမ္ (ေရ ၂၅၀ မီလီလီတာျဖင္႔ ပဲမွုန္႔မ်ားကို ေဖ်ာ္ထားပါ)


  • ဆား – စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္
  • ၾကက္သားမွုန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္းခြဲ
  • ငံျပာရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း
  • သၾကား – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
  • ပဲကပ္ေၾကာ္ – ၁၀ခု
  • မုန္႔ၾကြပ္ေၾကာ္ – ၁ထုပ္ (ဆီမ်ားမ်ားျဖင္႔ ေၾကာ္ေပးပါ)
  • ဘဲဥ – ၃လံုး (က်က္ေအာင္ ျပဳတ္ျပီ စိပ္ေပးထားပါ)
  • ငရုတ္သီး အၾကမ္းမွုန္႔ – အနည္းငယ္
  • သံပရာသီး – ၃လံုး (အစိပ္ေလးမ်ား စိပ္ထားပါ)

ၾကက္သားဆီသပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • ၾကက္သား (သို႔) ၾကက္ေတာင္ပံ – ရခု (အတံုးေသးမ်ား တံုးထားပါ)
  • ၾကက္သြန္နီ – ၄လံုး (ဆီသပ္ရန္ ေထာင္းထားပါ)
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂မႊာ (ဆီသပ္ရန္ ေထာင္းထားပါ)
  • ဂ်င္း – လက္တဆစ္ (ဆီသပ္ရန္ ေထာင္းထားပါ)
  • ငရုတ္သီးမွုန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
  • ဆႏြင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ၾကက္သားမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး ၾကက္သား ဆီသပ္ရန္ ဒယ္ထဲ ဆီထည္႔ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဂ်င္း မ်ားကို အညိွေရာင္သန္းသည္အထိ ဆီသပ္ေပးပါ။

၂။ ျပီလွ်င္ ငရုတ္သီးမွုန္႔၊ ဆႏြင္းမွုန္႔တုိ႔ကုိ ထည္႔ဆီသပ္ေပးျပီ (ၾကက္သား၊ ဆား၊ ၾကက္သားမွုန္႔) တုိ႔ကို ထည္႔ကာ ၁မိနစ္ခန္႔ လံုးခ်က္ေပးပါ။
၃။ ျပီေနာက္ ၾကက္သား ျမဳပ္ရုံ ေရ ထည္႔ျပီ အဖံုးအုပ္ထားပါ။

၄။ ၾကက္သား နူျပီ ဆီျပန္ျပီဆုိလွ်င္ ဒယ္အုိးၾကီးထဲ ၾကက္သားမ်ားကို ေျပာင္းထည္႔လုိက္ပါ။
၅။ ထုိ႔ေနာက္ ေရ(၂လီတာ) အုိးထဲသို႔ ေလာင္းထည္႔ကာ ဆူေအာင္ တည္ထားေပးပါ။

၆။ ဆူလာလွ်င္ ေရျဖင္႔ ေရာေဖ်ာ္ထားေသာ ပဲစိမ္းမွုန္႔မ်ားကို ေလာင္းခ်ေပးျပီ သမေအာင္ ေမႊေပးပါ။

ရ။ ထုိ႔ေနာက္ အုန္းနုိ႔နွစ္မ်ားကို ထည္႔ျပီ ဆား(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း)၊ ၾကက္သားမွုန္႔(စားပြဲတင္ဇြနး္ ၁ဇြန္းခြဲ)၊ ငံျပာရည္(စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း)၊ သၾကား(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း) တုိ႔ကုိ ထည္႔ေပးျပီ ေရာေမႊပါ။
၈။ အရသာ ျမည္းလို႔ အေနေတာ္ျပီဆုိမွ ၾကက္သြန္နီလံုးမ်ားကို ထည္႔ျပီ ၂မိနစ္ခန္႔တည္ေပးျပီ အုန္းနုိ႔ ေခါက္ဆြဲ အရည္အုိးကို မီးပိတ္လုိက္ပါ။

၉။ အုန္းနုိ႔ေခါက္ဆြဲ စားရန္ ပန္းကန္ခြက္တစ္ခုထဲ ေခါက္ဆြဲဖတ္၊ ပဲၾကပ္ေၾကာ္၊ မုန္ၾကြပ္၊ ဘဲဥ၊ သံပရာသီး၊ ငရုတ္သီးၾကမ္းမွုန္႔၊ အုန္းနုိ႔ေခါက္ဆြဲရည္ တုိ႔ျဖင္႔ အရသာရွိစြာ သံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ…



အဆင္ေျပရင္ fb ေလး like လုပ္ေပးခဲ့ပါေနာ္>>>> ( ဒီမွာ )

အနီေရာင္ေလးဆိုက္မွ ကူယူ မ်ွေဝ လိုက္ပါတယ္

0 comments:

Post a Comment